„Cartierul Militari: de la platformă industrială la platformă online” este un proiect derulat de Asociația Politeia și finanțat de Ordinul Arhitecților din România din Fondul Timbrul Arhitecturii 2023-2024. Acesta vine în continuarea proiectelor „Trecutul industrial al Bucureștiului – recuperarea memoriei pierdute: Cartierul Militari” și „Muncă și locuire în planificarea de stat: Proiectarea cartierului Militari”.
Militari este un cartier muncitoresc situat în partea de vest a Bucureștiului. Aici locuiesc peste 100.000 de persoane, o populație diversă din diferite medii sociale. Zona face parte din istoria recentă care este adesea trecută cu vederea și nu i se acordă recunoașterea meritată. În ultimii ani, Asociația Politeia a încercat să recupereze o parte importantă a istoriei recente a orașului București, prin documentarea, cercetarea și popularizarea procesului de transfomare a cartierului Militari, având în prim plan punctele cheie din patrimoniul industrial.
Context
Trecutul industrial al Bucureștiului – recuperarea memoriei pierdute: Cartierul Militari
În 2021, Asociația Politeia publică „Trecutul industrial al Bucureștiului – recuperarea memoriei pierdute: Cartierul Militari”, un material care prezintă documentarea interdisciplinară a cinci fabrici din cartierul Militari: Cesarom, Uremoas, Fabrica de lapte, Turbomecanica și Apaca și cercetează transformările prin care fabricile au trecut de la înființare până în prezent.
Muncă și locuire în planificarea de stat: Proiectarea cartierului Militari
În 2022, Asociația Politeia a derulat o cercetare cu titlul „Muncă și locuire în planificarea de stat: Proiectarea cartierului Militari”.
Militari este un cartier construit în jurul unei platforme industriale, care a pornit ca unul dormitor, și, în ciuda eforturilor mai târzii, nu a reușit să își valorifice pe deplin potențialul dincolo de cel de simplu spațiu de odihnă. În ciuda provocărilor cu care s-au confruntat, locuitorii ingenioși din Militari au găsit modalități de a-și crea propriile spații de relaxare și liniște în jungla de beton. Transformarea de la o comună la oraș, marcată de demolări și schimbări în infrastructură, a lăsat un impact de durată asupra cartierului. Pentru unii, această transformare a adus o îmbunătățire a nivelului de trai, în timp ce alții au trecut drama strămutării.
Ce facem mai departe: de la platformă industrială la platformă online
Proiectul „Cartierul Militari: de la platformă industrială la platformă online” este relevant pentru prioritățile și politicile locale, în special în ceea ce privește implicarea comunității și conservarea culturală. Vrem să creăm oportunități de colaborare cu organizațiile și părțile locale interesate.
Proiectul va contribui la mediul cultural general al Bucureștiului și va oferi o platformă locuitorilor din Militari pentru a-și celebra patrimoniul cultural și identitatea unică.
Site-ul proiectului își propune să valorizeze rezultatele celor două cercetări realizate în ultimii ani, pe de o parte pentru a da acces unui public cât mai larg la informații relevante și esențiale despre cartier dar și pentru a contribui la conservarea patrimonului material și imaterial al cartierului. Această platformă online își propune să fie o unealtă importantă atât pentru comunitatea locală, cât și pentru specialiști din diverse domenii: arhitecți, istorici, sociologi și antropologi.
Proiect finanțat de Ordinul Arhitecților din România din Fondul Timbrul Arhitecturii 2023-2024.