Transformările recente și rapide în dezvoltarea orașului București fac invizibilă o parte din istoria recentă a cartierelor sale. Trecutul industrial este demolat sau reconvertit în spații de birouri și spații comerciale, și astfel se șterge o parte din istoria unei generații. Prin proiectul Trecutul industrial al Bucureștiului – recuperarea memoriei pierdute: Cartierul Militari documentăm și popularizăm istoria recentă a unor puncte cheie în dezvoltarea cartierului din patrimoniul industrial (platforma Preciziei, Cora Lujerului – fosta Fabrică de lapte, Turbomecanica, APACA, Fabrica de ceramică etc).
Facem un prim pas în recuperarea unei istorii recente a orașului, controversată prin legătura cu regimul socialist, dar extrem de importantă în dezvoltarea identitară a acestuia
Documentare
Studiem folosind arhivele modul în care aceste spații s-au transformat din punct de vedere funcțional, încercând să vedem care a fost impactului arhitectural și urbanistic al acestora.
Cercetare socială
Discutăm cu oamenii din zonă cum transformarea acestora spații a influențat experiențele cotidiene ale locuitorilor.
Publicația
Persoanele intervievate în cercetare vor fi implicate în realizarea unei publicații ce va fi promovată în rândul locuitorilor cartierului, în mod general, iar în mod specific în rândul liceenilor și persoanelor în vârstă.
Dialog între generații
Ne bazăm pe cunoștințele și amintirile persoanelor în vârstă (60+), acești gardieni ai istoriei recente, amintiri ce vor fi transmise către viitoarea generație, elevi și tineri locuitori ai cartierului (15-18 ani) dar nu numai.
Proiectul a fost co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului București – Oraş deschis 2021. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.