Context
Sistemul educațional din România este în criză: rata de abandon școlar depășește 18%; peste 40% dintre elevii de 15 ani sunt analfabeți funcționali; sărăcia afectează mai bine de 70% din populația rurală a țării; peste jumătate dintre copii sunt expuși riscului de sărăcie.
Asociația Politeia a apărut ca răspuns la această criză. Am ales să acționăm la Școla nr. 2 din satul Dârvari, localitatea Ciorogârla, județul Ilfov, deoarece problemele de aici sunt reprezentative pentru întreg sistemul educațional: mai puțin de jumătate dintre elevii care încep clasa a V-a ajung în clasa a VIII-a, cei mai mulți părăsind școala după unul sau doi ani de repetenție. Cei câțiva care reușesc să termine ciclul gimnazial, ajung, în majoritatea cazurilor, la licee foarte slabe, cu rate scăzute de promovabilitate a examenului de Bacalaureat.În prezent, 20 din cei 30 de copii cu care lucrăm nu pot înțelege un text simplu în limba română, în timp ce alți șase sunt în pragul analfabetismului. Nu putem spune decât despre doi elevi că se apropie de nivelul așteptat de cunoștințe și abilități pentru vârsta lor.
Politeia a început proiectul „Spre o educație mai bună pentru toți copiii” în octombrie 2015. Doi tutori – Mihai și Laura – au mers de câte două ori pe săptămână și au lucrat cu toți cei 30 de elevi, ajutându-i să-și depășească dificultățile de înțelegere la Limba Română și Matematică. În același timp, am învățat despre provocările cu care se confruntă copiii atât în școală, cât și în comunitate.
Întrucât malnutriția reprezintă o amenințare majoră la adresa prezenței elevilor la școală, le-am asigurat acestora câte un sandwich la fiecare vizită, iar recent am început să le oferim și câte un fruct. Totodată, am oferit și continuăm să oferim sprijin celor afectați de sărăcie, donând haine, încălțări și rechizite de fiecare dată când este nevoie.
Încă de la început, Politeia a continuat să adapteze proiectul „Spre o educație mai bună pentru toți copiii” în funcție de necesitățile copiilor. Experiența primelor patru luni ne-a convins să aducem următoarele îmbunătățiri: vrem să petrecem mai mult timp în școală, să implicăm mai mulți oameni în proiect și să construim un model sustenabil pe care comunitatea locală și școala să îl poată implementa în viitor. Programul „Școala după școală” oferă contextul de care un astfel de proiect ar avea nevoie, însă doar 15% dintre școlile din România au reușit să implementeze inițiative similare. „Spre o educație mai bună pentru toți copiii” va evolua într-un model ușor de adaptat pentru orice școală din mediul rural.
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-am învățat până acum este faptul că avem nevoie de un raport mai bun tutore-elev. În aceste prime întâlniri, am avut un tutore pentru 15 elevi, o îmbuătățire semnificativă față de situația din timpul orelor de curs ( un profesor pentru 30 de elevi) dar insuficient pentru sprijinul de care au nevoie elevii cu care lucrăm noi. Ne dorim să avem un tutore pentru câte șapte elevi, ceea ce am putea realiza prin implicarea a doi voluntari la fiecare întâlnire.
De asemenea, un indicator al impactului pozitiv pe care îl are proiectul „Spre o educație mai bună pentru toți copiii” este faptul că prezența la ore este mai mare în zilele în care tutorii Politeia sunt în școală. Acest fapt ne încurajează să adăugăm o a treia întâlnire săptămânală cu elevii, după același model ca celelalte două: două ore, după programul normal. Beneficiile acestei schimbări sunt duble: nu doar că vom avea mai mult timp la dispoziție să sprijinim copiii să-și depășească dificultățile de învățare, dar vom putea să le cunoaștem noi mai bine problemele și să construim o relație mai puternică cu comunitatea locală și profesorii.
Cel mai important aspect, însă, rămâne dezvoltarea unui model sustenabil. Continuând să învățăm din experiența noastră, analizând proiecte similare din țară și din străinătate, experimentând noi abordări și idei inovative, vom reuși ca până la începutul anului școlar următor, în septembrie, să prezentăm școlii un plan sustenabil pe care să-l poată implementa, cu suport continuu din partea noastră, pe termen lung. Mai departe, desigur, în baza rezultatelor școlii din Dârvari, vom putea să transformăm munca noastră într-un proiect ambițios, care să se extindă la școli din mediul rural din toate regiunile țării.
Proiectul a început în octombrie și va continua până în iunie. Campania de pe Bursa Binelui ne-a ajutat să strângem, pentru primul semestru, 5700 lei. Pentru a implementa toate îmbunătățirile pe care le-am propus pentru al doilea semestru, avem nevoie de alți 22795 lei, adică aproximativ 5066 euro. Ne-au mai rămas fonduri din primul semestru, însă acestea nu ne ajung decât până în luna martie.
Pentru a putea să-i sprijin în continuare pe copii, avem nevoie de ajutorul vostru. Iată câteva dintre costurile pe care le-am putea acoperi cu donații primite pe această platformă:
- cu 3 lei putem să oferim un sandwich și un fruct unui copil;
- 7 lei este costul aferent fiecărei ore de contact cu un copil;
- 10 lei acoperă costurile pentru trei gustări sau un drum dus-întors București-Dârvari;
- 14 lei reprezintă acoperă toate costurile pentru o sesiune de două ore, pentru un copil;
- 20 lei ne permite să plătim decontul pentru mâncare și transport pentru o zi de voluntariat, pe care trebuie să le asigurăm conform Legii Voluntariatului;
- 40 lei acoperă o oră de salariu pentru unul dintre cei doi tutori care se ocupă de acest proiect;
- 50 lei asigură toate culegerile, cărțile, rechizitele și materialele pe care le oferim unui copil în cadrul proiectului;
- cu 90 lei putem să asigurăm mâncarea pentru o zi;
- 270 lei acoperă toate costurile legate de transportul tutorilor și al materialelor pentru o lună;
- 423 lei reprezintă costul total al unei zile petrecute în școală de către Politeia;
- 1050 lei este salariul lunar BRUT, minimul pe economie, pentru fiecare dintre cei doi tutori care coordonează acest proiect;
- 1080 lei ne asigură gustările pentru toți copiii timp de o lună;
- cu 1500 lei putem să luăm toate materialele didactice – cărți, culegeri, etc – pentru toți cei 30 de elevi;
- 2160 lei ne-ar permite să decontăm hrana și transportul a doi voluntari la toate cele 54 de sesiuni pe care le vom avea pe parcursul celor aproape cinci luni ale proiectului;
- 4860 lei ne-ar permite să le oferim copiilor sandwich-uri pentru toate întâlnirile rămase până la încheierea anului școlar;
În total, vor fi 54 de sesiuni de câte două ore fiecare în care 30 de elevi de clasa a V-a vor primi sprijin pentru a recupera ce nu au învățat până acum și a-și dezvolta abilitățile necesare înțelegerii unui text în limba română și rezolvării unor probleme de matematică de bază. În acest timp, vom continua să învățăm despre provocările cu care se confruntă atât acești copii, cât și școala și comunitatea din care provin. Cu cei din urmă, vom colabora pentru a construi și implementa un proiect pe termen lung care să adreseze cauzele situației critice în care se află educația în mediul rural.
Proiectul „Spre o educație mai bună pentru toți copiii” funcționează acum din fondurile pe care le-am strâns în toamnă – donații pe această platformă, parteneriatul cu Fundația eMAG, sponsorizările de la comunitatea Reviro și alți parteneri și prieteni. Aceste resurse nu sunt, însă, suficiente pentru a realiza tot ceea ce ne-am propus, atfel că orice fel de sprijin este bine-venit. Cu ajutorul pe care îl primim în acest fel reușim să ne concentrăm toate eforturile pe acest proiect și transformarea lui într-un model sustenabil pentru anul viitor.
Politeia este o asociație non-profit înființată în septembrie 2014, în București. Obiectivul nostru principal este dezvoltarea unor cursuri gratuite pentru elevii de gimnaziu; totodată, ne propunem să învățăm cât mai multe despre provocările cu care se confruntă sistemul educațional din România, pentru a ne putea adapta cursurile la realitatea din școli.Scopul nostru este să identificăm și să construim soluții sustenatibile pentru școli și comunități, în mod special în zone dezavantajate.
Laura Burtan este unul dintre cei doi tutori și coorodonatori ai acestui proiect. S-a alăturat Asociației Politeia cu un an în urmă, când a început să susțină cursuri de Limba și Literatura Română pentru noi. Recent, Laura și-a început doctoratul în Științe Politice la SNSPA.
Mihai Vasile este fondatorul și cel de-al doilea tutore și coordonator implicat în acest proiect. El a studiat Filosofie și Politeia la University of York (UK) și la University of California, Berkeley. De când a început Politeia, Mihai a strâns avut peste 300 de ore ca tutore. Totodată, satul Dârvari este parte din comuna Ciorogârla, unde Mihai și-a petrecut o bună parte din viață, inclusiv vacanțele copilăriei, dar și ultimii trei-patru ani înainte să plece la studii în străinătate.
Ne puteți urmări activitatea pe blog sau pe pagina noastră de Facebook, unde scriem destul de des.
Mulțumim că ați avut răbdare să citiți despre proiectul nostru. Vă stăm la dispoziție pentru orice fel de informații suplimentare. Orice ajutor pe care îl acordați reprezintă o contribuție enormă pentru această cauză foarte dragă nouă și necesară viitorului educației din România.