Nivelul de participare politică al tinerilor din România este de doar 25% – cel mai mic din regiunea de sud-est a Europei. Învățăm deja foarte multe la școală, dar sunt câteva lucruri importante despre care nu găsim nicio mențiune nicăieri: termini liceul, mergi să-ți cauți un job, dar nu ai idee la ce să fii atent când semnezi contractul, nici nu știi cum arată un contract de muncă. 1% dintre noi ajungem antreprenori, dar avem o materie școlară dedicată antreprenoriatului. În schimb, aproape toți suntem angajați pentru mare parte din viața noastră fără să avem vreo mențiune în materiile de la școală despre cum este să fii angajat, cum să te aperi de eventuale abuzuri, cum să-ți reprezinți interesele.

Proiectul nostru va prezenta elevilor informațiile pe care nu le primesc la școală și le va oferi resursele necesare să se auto-organizeze și să propună ei soluția, așa cum o văd ei, așa cum cred ei că ar fi cel mai bine – fără a încărca și mai mult programa școlară.

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă!

Etapele proiectului

Cercetare

Vom realiza un studiu reprezentativ la nivel național, pe segmentul de vârstă 16-34 ani pentru a afla problemele tinerilor la locul de muncă și gradul de conștientizare al acestora privind drepturile pe care le au.

Informare

Alături de partenerii proiectului (ISJ și licee), vom organiza o campanie de informare privind drepturile la locul de muncă în cel puțin 15 licee și 5 organizații studențești care va implica 1500 de elevi sau studenți.

Organizare

150 de elevi și studenți vor participa la 2 ateliere online susținute de experți în domeniu. Dintre aceștia, vom invita 20 de persoane să ia parte la o tabără de vară pentru tineri activiști.

Acțiune

La finalul taberei, vom forma un grup de acțiune civică, în cadrul căruia elevii și studenții vor scrie alături de noi ghiduri pentru cadre didactice și pentru colegi, care vor conține toate elementele importante privind drepturile la locul de muncă.

Campanie națională

Tinerii din grupul de acțiune vor participa la campania națională de advocacy pentru schimbarea programei școlare. Campania va beneficia de o platformă online proprie, special gândită pentru a facilita organizarea.

Proiectul se desfășoară pe parcursul a 18 luni, iar din echipa proiectului vor mai face parte experți în domeniu, precum Cecilia Goștin, Laura Burtan și Mihai Vasile.

În urma proiectului, vom avea:

  •  o soluție pentru a îmbunătăți programa școlară astfel încât tinerii să fie echipati cu informațiile necesare pentru a-și crește gradul de implicare civică și pentru a-și proteja mai bine drepturile;
  •  un model de implicare a tinerilor, elevi și studenți, în activități de advocacy;
  •  un grup de acțiune civică format și cu experiența unei campanii naționale;
  •  o platformă dinamică, pe care tinerii o vor putea folosi pentru informare și organizare;
  •  un grad mai mare de conștientizare publică privind nevoia de a include în programa școlară elemente privind drepturile la locul de muncă, fapt ce va asigura, în viitor, o informare elementară pentru toți tinerii.

Proiectul este derulat de Asociația Politeia în parteneriat cu Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Inspectoratul Școlar Județean Ialomița, Inspectoratul Școlar Județean Ilfov, Liceul Tehnologic „Pamfil Șeicaru” Ciorogârla și Sindicatul IT Timișoara (SITT) și beneficiază de o finanțare în valoare de 148080 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.