Mamele și tinerele cu copii mici din comunitățile marginalizate au nevoie de sprijin. Acest proiect a apărut din nevoia de a asigura o șansă reală pentru copii la o viață decentă și la o dezvoltare sănătoasă, prin creșterea accesului la servicii de sănătate și la educație pentru o viață sănătoasă a mamelor. În ultimii 5 ani, asociația Politeia a lucrat în comunitatea din satul Dârvari, comuna Ciorogârla, din județul Ilfov, sprijinind de-a lungul timpului peste 100 de copii din zeci de familii defavorizate, rome si non-rome. Scopul nostru este îmbunătățirea educatței pe care o primesc copiii din aceste familii, dar intervenția este una integrată, sprijinul social fiind central. Experienta ne-a învățat că cel mai mare cost rezultat din problemele socioeconomice cu care se confruntă familiile este suportat de femeile care au în îngrijire copii cu vârstele intre 0-3 ani. Proiectul are o viziune de spijin integrat pe parcursul a 5 luni pentru 30 de mame si tinere din comunitatea defavorizata din Dârvari.

Intervenție

Asigurăm, lunar, un pachet sanitar pentru 10 mame și copiii lor, sprijin în obținerea actelor de identitate, acces la analize și controale medicale esențiale, precum și ședințe de terapie psihologică. În plus, 30 de femei, mame și tinere din comunitate, vor primi un pachet cu alimente de bază.

Prevenție

Demarăm un program de educație pentru viața sănătoasă pentru 10 mame si 20 de tinere din Dârvari ce constă în 15 întâlniri de câte 2 ore și se axează pe 3 dimensiuni: nutriție și dietă, sănătatea mamei și îngrijirea copilului, educație sexuală și sănătate reproductivă.


Am angajat în proiect 3 persoane din comunitate, mame de copii mici la rândul lor,  iar două dintre acestea vor urma cursuri de formare ca mediatori sanitari. Ne așteptăm ca proiectul să reprezinte un precedent pentru comunitate, coagulând grupul de mame și de tinere pentru a se putea susține reciproc în continuare și pentru a crește reziliența comunitară.


Proiect derulat de Asociația Politeia și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

www.instaredebine.ro

#InStareDeBine #ImplicareaFaceDiferenta #KauflandRomania #FDSC

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a programului „În Stare de Bine”.