Activitatea Politeia este organizată în jurul anului școlar. Astfel, în primul nostru an școlar, 2014-2015, am avut două proiecte: Cursurile de Filosofie Politică pentru liceeni și colaborarea „Învățăm zâmbind!” cu Asociația Camarazii. În prezent, pe perioada verii, avem câteva echipe de voluntari care fac cercetare pentru ceea ce urmează să facem. Din toamnă, demarăm trei proiecte: „Spre o educație mai bună pentru toți copiii”, în parteneriat cu Școala Gimnazială nr. 1 și Primăria din Cirogârla, județul Ilfov; cursuri de educație civică pentru liceenii Bucureșteni; și cursuri interactive de științe pentru copii de gimnaziu din București.
Proiecte finalizate, desfășurate în perioada 2014-2015
Raportul de activitate ce conține toate informațiile esențiale pentru cele două proiecte a fost publicat și poate fi accesat aici.
Proiect în desfășurare: Campania de Voluntariat pe perioada verii 2015
În perioada 15 iunie – 15 septembrie 2015, avem 14 voluntari, majoritatea absolvenți ai cursurilor de Filosofie Politică, grupați în opt echipe de cercetare. Sub coordonarea tutorilor, aceștia pregătesc materialele suport ce vor fi folosite în cursurile pe care le vom organiza din toamnă. Vom reveni cu mai multe detalii despre ce activitatea lor în luna august, iar un raport complet va fi disponibil în toamnă.

Proiecte pentru anul școlar 2015-2016
În momentul de față, Politeia lucrează la dezvoltarea a trei proiecte majore: două pentru copii de nivel gimnazial și unul pentru liceeni.
Spre o educație mai bună pentru toți copiii
În sistemul educațional din România, cele mai mari probleme le întâlnim în mediul rural. Cel mai ambițios proiect Politeia de până acum se va derula pe toată durata anului școlar 2015-2016 și își propune să reducă absenteismul și riscul de abandon școlar și să diversifice oferta educațională din localitatea Ciorogârla, din județul Ilfov. Proiectul include cursuri de Limba și Literatura Română, de Matematică, de Limba Engleză și de Informatică și va pilota un program de servire a unei mese calde pentru 40-50 de copii.
Cursuri de Educație Civică pentru liceeni
Implicarea civică a tinerilor este foarte scăzută, ceea ce nu reprezintă o surpriză dată fiind lipsa de consistență a subiectelor relevante prezente în programa școalară. Tinerii de 17-18 ani devin, din punct de vedere legal, responsabili în societate fără să aibă cunoștințele sau abilitățile necesare să conștientizeze complexitățile pe care le vor întâlni. Politeia oferă patru cursuri introductive relevante: unul de Filosofie Politică (o traducere și adaptare a celui de anul trecut), și câte unul despre drepturile, obligațiile și instituțiile din România, Uniunea Europeană și Organizații Internaționale.
Cursuri interactive de Științe
Structura orelor din sistemul de învățământ de stat nu este foarte prietenoasă cu Fizica, Bilogia sau Chimia. Cu 25-30 de elevi, în 50 de minute, cu multă informație de parcurs, este greu să găsești timpul să ilustrezi cât de interesante și interactive sunt fenomenele omniprezente descrise de aceste materii. Politeia lucrează la un curs interactiv, construit în jurul serialului COSMOS, care să ofere o perspectivă mult mai dinamică și participativă a științelor.