Politeia
în 2016/7

Sunt peste trei ani de când Politeia a fost înființată și mai bine de doi ani de când am început proiectul de la Dârvari, care a devenit activitatea noastră principală. Suntem datori cu două rapoarte de activitate, pentru doi ani care au fost dificili pentru noi, dar în care am continuat să ne maturizăm și să ne creștem proiectele.

Resursele financiare și oportunitățile personale ne-au limitat activitatea în acești doi ani, însă ne-am permis să ne organizăm mai bine pentru 2018. Raportul acesta va include toate activitățile, precum și detalii despre veniturile și cheltuielile pe fiecare an în parte.

Pe scurt, cei doi ani au însemnat:

 • încheierea proiectului „Învățăm Zâmbind” și a parteneriatului cu Asociația Camarazii (2016);
 • continuarea sprijinului social și educațional în cadrul proiectului „Spre o educație mai bună pentru toți copiii”, materializat prin:
  • două evenimente de Crăciun (2016 și 2017);
  • o excursie la muzee în București (2016);
  • rechizite, haine, încălțări și alte donații pentru familiile într-o situație dificilă (2016 și 2017);
  • un curs de actorie (2016);
  • curs remedial și activități recreative pentru elevii cu care am început proiectul (2017);
  • suport remedial pentru elevii claselor I și a IV-a (2017);
 • preluarea Dar cu Har (2017);

Proiecte Desfășurate

„Învăţăm Zâmbind!" Teatru la Dârvari Spre o educaţie mai bună pentru toţi copiii Suport Școala după Școală
Perioadă desfăşurare Ianuarie - Mai 2016 Septembrie 2016 - Mai 2017 Septembrie - Decembrie 2017 Noiembrie - Decembrie 2017
Localitate Sat Dârvari, Com. Ciorogârla, Ilfov Sat Dârvari, Com. Ciorogârla, Ilfov Sat Dârvari, Com. Ciorogârla, Ilfov Sat Dârvari, Com. Ciorogârla, Ilfov
Grup țintă Elevi şcoală primară-gimnaziu Elevi gimnaziu Elevi gimnaziu Elevi şcoală primară
Vârstă participanți 5-17 ani 12-14 ani 12-14 ani 6-10 ani
Număr participanți 45 12 22 60
Parteneri Asociaţia de Caritate din Armata României Camarazii Şcoala gimnazială nr. 1 Ciorogârla Şcoala gimnazială nr. 1 Ciorogârla Şcoala gimnazială nr. 1 Ciorogârla

Ideea de a susţine cursuri – care s-a concretizat în proiectul „Învățăm zâmbind!” – aparţine Asociaţiei de Caritate din Armata României „Camarazii”.

Cursurile începute în 2015 s-au finalizat în prima parte a anului 2016. Colaborarea cu Asociația Camarazii a însemnat un curs de limba și literatura română, un curs de matematică, două cursuri de engleză, un curs interactiv de ştiinţe şi un curs de informatică pentru începători. În total, peste 45 de copii au beneficiat de cursurile ţinute de 10 tutori şi voluntari. Le mulțumim prietenilor de la Asociaţia Camarazii și le dorim mult succes în continuare.

Proiectul de la Dârvari rămâne cel mai ambițios pentru noi. Ne bucurăm de o colaborare mai bună cu conducerea școlii și cu autoritățile locale.

În prima parte a anului 2016 am continuat și intensificat suportul oferit: doi voluntari Politeia au mers de trei ori pe săptămână, câte două ore, oferind suport remedial pentru grupul de 30 de elevi cu care lucram. Pentru o scurtă perioadă (martie – aprilie), am avut alți doi voluntari care ne-au ajutat. Am reușit, în acest timp, să ridicăm nivelul de înțelegere al textului pentru jumătate dintre elevi și am îmbunătățit abilitățile elementare de aritmetică pentru 12 dintre ei. Din păcate, pentru 10 dintre elevi eforturile noastre nu au fost suficiente pentru a recupera decalajul semnificativ cu care au pornit, aceștia repetând clasa a cincea. Cel puțin trei elevi însă și-au îmbunătățit rezultatele suficient pentru a putea trece clasa.

Suplimentar, am oferit suport social consistent pentru 20 dintre familii, atât de Crăciun cât și în restul anului. În vara, elevii au beneficiat de o excursie la muzeele din București.

Lipsa de resurse materiale și oportunitățile individuale ale membrilor noștri ne-au limitat activitatea în anul școlar 2016-2017 la un curs de teatru și un eveniment de Crăciun pentru copii.

Anul școlar 2017-2018 a fost momentul revenirii pentru noi. Elevii cu care am început proiectul sunt în clasa a VII-a și beneficiază din nou de două ore de suport remedial pe săptămână. Totodată, începând cu noiembrie, susținem financiar și nu numai activitățile remediale pentru clasele I și a IV-a, precum și activitățile sportive și recreative la nivelul întregii școli. Am continuat și diversificat sprijinul social. Trei profesori au devenit voluntari în cadrul proiectului, urmând ca în 2018 aceștia să fie angajați pe perioadă determinată pentru activitatea pe care o desfășuară cu sprijinul nostru.

Dar Cu Har a început cu un an în urmă, la inițiativa a trei prieteni Politeia.  Ne-au vizitat la Dârvari, au desenat cu copiii, iar o parte din acele desene le-au transformat în modele pentru tricouri. Anul acesta, Politeia a preluat inițiativa. Prin Dar cu Har, astfel, ne dorim să oferim o nouă cale prin care să sprijinim activitățile educaționale și sociale din cadrul proiectului „Spre o educație mai bună pentru toți copiii” .

Pentru început, oferta noastră cuprinde cinci tipuri de tricouri – 100% din bumbac organic -imprimate cu modelele desenate de copii cu un an în urmă. Noi modele vor urma în curând. Între timp, pentru oricare tricou cumpărat, întreg adaosul pus costului de producție – 20 lei – merge către proiectul nostru de la Dârvari.

În luna decembrie, am oferit tricouri celor care au făcut donații peste un anumit prag. În 2018, ne propunem să începem să vindem tricourile și să extindem oferta.

Planuri 2018

Continuarea proiectului “Spre o educație mai bună pentru toți copiii”, inclusiv prin acoperirea unui număr mai mare de elevi participanți;

Implementarea unui proiect de Educație Civică pentru liceeni;

Dezvoltarea și implementarea unui club de educație alternativă pentru liceeni;

Diversificarea sprijinului social oferit adiacent programelor educaționale;

Dezvoltarea proiectului Dar cu Har;

BUGET 2016

VENITURI

Încasări 2%: 4404,86 lei
Donații cash sau online: 6162,56 lei
Sponsorizări: 3580 lei

CHELTUIELI

Mâncare elevi și rechizite cursuri – 5906,64 lei
Suport social comunitate (haine, încălțări) -1787,7 lei
Cărți cadou elevi și școală – 1146,86 lei
Birotică și alte cheltuieli Politeia – 1053,3 lei
Transport voluntari și donații -1166,27 lei
Decont hrană tutori voluntari – 500 lei
Salarii tutori – 9299 lei
Intrare muzee excursie – 650 lei

Total venituri

Total cheltuieli

BUGET 2017

VENITURI

Încasări 2%: 8557,77 lei
Donații cash sau online: 4092,4 lei
Sponsorizare F64: 5000 lei

CHELTUIELI

Mâncare elevi și rechizite cursuri – 1715,19 lei
Comisioane bancare – 150,23 lei
Suport social comunitate (haine, încălțări) -511,38 lei
Cărți cadou elevi și școală – 1306,13 lei
Birotică și alte cheltuieli Politeia – 1068,4 lei
Transport voluntari și donații -584,69 lei
Decont hrană profesori voluntari – 1520 lei
Tricouri Dar cu Har – 3504,61 lei

Total venituri

Total cheltuieli