Raport anual 2020
Activitatea Politeia a fost re-orientată în 2020 pentru a răspunde urgențelor cauzate de pandemia COVID19. Astfel, pe lângă sprijinul obișnuit pe care îl oferim, am desfășurat trei campanii mari:
- Acordarea unui ajutor de urgență în contextul pandemiei și a stării de urgență din perioada martie-mai;
- Asigurarea a 8 tablete pentru a facilita accesul la învățarea la distanță pentru copiii a 8 familii;
- Înființarea Fondului pentru Solidaritate Politeia, prin care sprijinim familiile în eforturile de îmbunătățire a condițiilor de locuire și învățare ale copiilor.
Ajutoare în starea de urgență
Începutul pandemiei și declanșarea stării de urgență a avut un impact social puternic în toată țara. Familiile marginalizate au fost disproporționat afectate, în special în cazurile în care sursele de venit proveneau din muncă informală. Astfel, pentru a susține cât mai multe dintre familiile cu care lucram și a căror situație dificilă o cunoaștem bine, în perioada 9-13 aprilie am demarat o campanie fulger de strângere de fonduri pentru a realiza pachete alimentare și sanitare.
În total, am reușit să strângem 15.000 lei, bani la care am adăugat fonduri pe care le mai aveam disponibile din eforturi anterioare, achiziționând produse în valoare totală de 21.000 lei. Au contribuit 75 de donatori, cărora le mulțumim încă o dată pentru generozitate.
De banii strânși am achiziționat mare parte din produse de la Selgros, cu mici completări de la Kaufland. Le mulțumim lucrătorilor Selgros Drumul Taberei pentru cele mai bine de 3 ore petrecute ajutându-ne să găsim cele mai bune produse la prețuri accesibile și ambalând legumele și fructele în cantitățile necesare realizării pachetelor.
Au rezultat 55 de pachete pentru copii cu vârste mai mici de 3 ani, constând în peste 100 de scutece de copil (seturi de 120-140 de scutece) lapte praf (seturi de 1,2 KG sau 1,6 KG) și șervețele umede.
De asemenea, am putut pregăti 38 de pachete alimentare și sanitare care au conținut următoarele:
- o țelină,
- o varză,
- 5 kg cartofi,
- 3 kg ceapă,
- un kg morcovi,
- un kg mere,
- un kg portocale,
- o lămâie,
- 2 kg fasole,
- 2 kg orez,
- 500 G linte roșie,
- 8 conserve roșii,
- 2 conserve ciuperci,
- 2 borcane mazăre,
- 6 cutii pate,
- 4 conserve sardine,
- 3 kg mălai,
- 3 kg făină,
- 3 L ulei,
- 1,8 kg detergent manual,
- 3 bare săpun,
- pastă și periuțe dinți,
- un set de absorbante.
Transportul, încărcarea și descărcarea produselor nu ar fi fost posibilă fără ajutorul Alinei Predescu și a lui Cristian Lazăr, volutari Geeks for Democracy în cadrul proiectului „Cumpărături la ușa ta”. Le mulțumim încă o dată pentru ajutor și îi felicităm pentru munca pe care au facut-o în acea perioadă dificilă.
Activitatea a beneficiat și de sprijinul Primăriei Ciorogârla. Angajații primăriei au descărcat produsele alături de noi, au ajutat la alcătuirea pachetelor individuale și au ajutat apoi la distribuirea ajutoarelor în comună.
Tablete cu internet
În luna mai am pornit o nouă campanie de strângere de fonduri, de data aceasta pentru a putea achiziționa 8 tablete cu abonament la internet. Costul acestora s-a ridicat la 128 euro lunar, vreme de 2 ani. La semnarea contractului a fost achitat un avans de 5.000 lei, restul sumei fiind plătită lunar pe perioada de desfășurare a contractului. Tabletele au fost distribuite atât elevilor care merg la liceu, cât și elevilor de vârstă școlară, nivel primar și gimnazial.
Fondul pentru Solidaritate Politeia
Pandemia ne-a demonstrat (din nou) cât de importante sunt condițiile de acasă și din familie pentru succesul educațional al copiilor. Astfel, în luna noiembrie am înființat Fondul pentru Solidaritate Politeia, al cărui scop este de a adresa cheltuieli mari dar cu impact mare. Mai exact, pentru cheltuielile mari care vin atunci când încerci să oferi condiții mai bune copiilor să învețe acasă.
Primul caz pe care l-am adresat prin Fond a fost asigurarea sprijinului financiar pentru o familie ce încearcă de 35 de ani să se branșeze la rețeaua electrică. Familia a suportat 2.000 lei iar Asociația Politeia, din donațiile primite pentru fond, a completat cu încă aproximativ 8.100 lei pentru a acoperi toate costurile asociate branșării. Procesul s-a încheiat cu succes la începutul lunii februarie 2021, când au fost efectuate ultimele plăți.
De asemenea, din banii strânși am putut achiziționa o mașină de spălat semi-automată pentru o altă familie și un calorifer electric pentru o a treia familie (achiziționat în 2021). Vom continua să sprijinim familiile în măsura în care vom avea resursele necesare și în 2021.
Cele mai importante contribuții au venit de la compania Smart Spedition, care a sponsorizat Fondul nostru cu 3.000 lei și de la Fundația Prețuiește Clipa, care a donat 2.000 lei. Le mulțumim pentru sprijin și mulțumim tuturor celor care au donat, indiferent de sumă.
De menționat că anterior lansării fondului câteva familii au primit sprijin sub forma asigurării unor pachete alimentare și de îmbrăcăminte și rechizite în lunile februarie și septembrie, în limita resurselor disponibile la acel moment.
Reînnoirea echipei Politeia
În toamnă, Adunarea Generală a Asociației Politeia a aprobat o serie de modificări ale statutului și a votat o nouă echipă a Consiliului Director. Componența actuală este următoarea:
Mihai Vasile – Președinte al asociației, membru fondator. De șase ani implicat în conducerea și în proiectele Politeia, este în prezent doctorand la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității Babeș-Bolyai și activează ca expert politici publice în domeniile educație, protecție socială și muncă.
Mădălina Muscă – Vicepreședintă. Este doctor in sociologie cu o teză despre dificultățile educaționale ale copiilor romi din mediul rural și dinamicile de putere implicate în procesul de școlarizare. Are experiență de cercetare academică, în cercetarea de piață (calitativă și cantitativă) dar și în proiecte de consultanță pe tematici sociale. În prezent este cercetătoare independentă și colaborator într-un proiect european al UEFISCDI.
George Constantin – Secretar. Activează în domeniul IT, cu o experiență de peste 8 ani în managementul de echipă și asigurarea calității proiectelor informatice. Din 2017 a început să se implice ca voluntar în proiecte civice, lucru care l-a adus aproape de activitățile și acțiunile Politeia.
Elena Trifan – Membră. Este doctor în sociologie cu o teza despre practicile de dezvoltare personală și relațiile sociale. Este cadru didactic asociat la SNSPA și Universitatea Babeș Bolyai. Este cercetătoare independentă și a colaborat cu numeroase instituții naționale și internaționale, pe tematici de cercetare socială. Este interesată de relațiile de muncă, inegalitate socială și sănătate mintală.
Noul Consiliu Director a fost votat în ședința Adunării Generale din data de 19 octombrie 2020, mandatele fiind aprobate pentru o perioadă de 5 ani.
Le mulțumim celor doi membri fondatori, Cristian Scarlat și Alexandru Scarlat, pentru cei șase ani dedicați implicării în activitățile Politeia.
Această schimbare face parte dintr-un proces mai amplu de dezvoltare organizațională, un proces prin care ne propunem să inițiem o serie de proiecte și inițiative, în special în cadrul comunității din satul Dârvari, comuna Ciorogârla, unde suntem activi de aproape 5 ani.
Raport financiar 2020
Total venituri: 41.816,28 lei
Donații primite pentru ajutorul de urgență acordat în luna aprilie: 15.059,81 lei
Donații primite pe parcursul anului pentru tablete: 12.410,72 lei
Donații primite pentru Fondul pentru Solidaritate: 13.603,24 lei
Total cheltuieli:36.348,66 lei
Pachete alimentare ajutor de urgență: 20.957,44 lei
Avans abonamente tabletă: 5.000 lei
Servicii web hosting: 52.28 lei
Haine și încălțări și pachete sociale: 1.585 lei
Plată branșare rețea electrică din Fondul pentru Solidaritate: 6.600 lei
Cost mașină de spălat semiautomată: 558 lei
Comisioane bancare: 173.73 lei
Declarații notariale și alte taxe sau servicii similare: 219 lei
Consumabile birotică: 456.29 lei
Sold contabil inițial la 1 ian. 2020: 10.081,90 lei
Sold contabil final la 31 dec. 2020: 16.166,16 lei.
Planuri pentru 2021
În septembrie 2020 a fost acceptată propunerea de proiect „Împreună la școală și în comunitate”, finanțat prin programul Active Citizens Fund – Romania de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Proiectul a început la 15 ianuarie și se va încheia la mijlocul lunii noiembrie, având ca scop îmbunătățirea comunicării și a participării cetățenești în comunitatea din Dârvari, în special în jurul temelor ce țin de educație. Mulțumim partenerilor, Școala Gimnazială nr 1 Ciorogârla, Structura Școala Gimnazială nr 2 Dîrvari și Primăria Ciorogârla, pentru deschidere și disponibilitate. De asemenea, finanțatorului Active Citizens Fund – Romania pentru încredere și susținere financiară.
În decembrie 2020 a fost aprobat proiectul „Reach for the Stars” Afterschool Club, finanțat Fundația HE Space Children’s Foundation (HESCF). Prin acest proiect vom moderniza două săli din Școala Gimnazială nr. 2 Dîrvari. Vom transforma cele două încăperi în spații de învățare și recreere după programul normal de școală. Fiecare sală va avea o temă: prima încăpere va fi dedicată lecturii, în timp ce a doua va fi dedicată explorării universului, fiind concepute modernizările pentru a permite vizualizarea filmelor educaționale. HESCF este o organizație olandeză non-profit care se angajează să aducă o schimbare în viața orfanilor și a altor copii defavorizați, oferind acces și resurse pentru educație de înaltă calitate. Asociația Politeia mulțumește HESCF pentru sponsorizarea proiectului. În prezent, derulăm o campanie de fundraising pentru completarea bugetului inițial cu încă 2.000 euro, necesari adresării unor cheltuieli ce nu au putut fi cuprinse în bugetul inițial asigurat de HESCF (5.000 euro). După finalizarea renovărilor și a mobilării, în parteneriat cu școala vom desfășura un program tip afterschool în ambele săli.
În afara acestor două proiecte, Asociația Politeia are în curs de evaluare alte două cereri de finanțare în cadrul programului Active Citizens Fund, ambele vizând comunitatea din Dârvari. Intenționăm, de asemenea, să aplicăm cu alte trei propuneri de proiect.