Despre proiect
Aproximativ 50 de familii care locuiesc în apropierea străzii Piersicilor din satul Dârvari (comuna Ciorogârla, jud. Ilfov) formează o comunitate marginalizată care se confruntă cu mai multe probleme sistemice. Una dintre cele mai importante este lipsa accesului la rețeaua de energie electrică – de ani de zile, oamenii de aici nu s-au putut conecta legal la rețea, deși își doresc acest lucru.
Prin acest proiect, ne-am propus ca, timp de 9 luni, să facilităm branșarea la rețeaua electrică prin realizarea lucrărilor de instalație de interior pentru 15 dintre familiile din zona Piersicilor. Mai mult, vom documenta tot procesul, pentru a mapa toate blocajele existente pentru alte familii aflate în situații similare, în vederea accelerării procesului de branșare, având de asemenea un dialog permanent cu furnizorul și autoritățile locale.
Context
De ce nu s-au putut conecta oamenii de pe strada Piersicilor din Dârvari la rețeaua electrică?
Cele aproximativ 50 de familii care locuiesc pe strada Piersicilor stau în locuințe care sunt în mare parte improvizate, nu dețin acte de proprietate pentru terenurile pe care și le-au construit și, prin urmare, nu s-au putut branșa legal la rețeaua electrică, deși își doresc acest lucru. Încercând să asigure un minim de trai decent, cele mai multe dintre familii s-au legat ilegal la stâlpii de iluminat public, fapt ce i-a expus din punct de vedere legal: frecvent, uneori lunar, persoanele din comunitate sunt amendate, li se întocmesc dosare penale, iar dacă nu pot plăti amenzile, ajung să facă muncă în folosul comunității. Amenzile și sentințele de muncă afectează dramatic persoanele care lucrează cu contract individual de muncă, dar și pe cele care lucrează informal. Celor care lucrează cu contract li se pune poprire pe venituri, ceea ce îi descurajează de la a mai continua să lucreze legal, neavând posibilitatea de a accepta o reducere cu o treime a veniturilor. Astfel, în multe cazuri oamenii ajung să renunțe la siguranța unui job legal pentru a lucra cu ziua, fiind însă afectați de numărul mare de ore pe care trebuie sa le efectueze la munca în comunitate pentru a acoperi amenzile.
Principala piedică în calea branșării legale și rezolvarea acestor probleme este reprezentată de costul ridicat al lucrărilor. Lucrările de instalație interioară costă, în medie, aproximativ 4000 de lei, dar costul e în creștere din cauza inflației, iar astfel de sume sunt imposibil de strâns de persoanele de pe Strada Piersicilor.
Asociația Politeia, prin Fondul de Solidaritatea Politeia și donațiile primite aici, a sprijinit în ultimii ani mai multe familii din această comunitate, iar unele dintre ele au deja lumină în casă.
💡 Lumină
15 familii – aproximativ 30 de adulți si 30 de copii – care nu s-au putut conecta legal la rețeaua electrică vor avea acum acces la acest serviciu de importanță vitală. Relația cu localnicii va fi menținută prin intermediul unui facilitator comunitar, care locuiește pe strada Piersicilor. Vom discuta cu alte 20 de familii din Dârvari care nu au lumină, pentru a încerca să identificăm problemele și blocajele în situațiile lor.
📗 Documentare
Pe tot parcursul procesului, vom mapa blocajele existente, pentru ca și alte persoane care sunt în această situație să poată, pe viitor, găsi mai ușor o rezolvare. Vom realiza un Ghid despre modurile de a facilita conectarea la rețeaua de electricitate a comunităților din zonele dezavantajate, destinat atât asociațiilor/societății civile, autorităților cât și locuitorilor din comunitățile fără acces la curent electric.
🤝 Dialog
Vom fi în permanent dialog cu furnizorul de energie și cu autoritățile locale, iar la finalul proiectului vom organiza un eveniment public de tip masă rotundă la care vor participa toți actorii și decidenții implicați în proiect, pentru a obține expunerea și conștientizarea în spațiul public a problemelor asociate lipsei accesului la rețeaua electrică.
Proiectul Lumină pe strada Piersicilor este derulat de Asociația Politeia și finanțat prin apelul Conectare.Dezvoltare.Acces, dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Enel România.