După un 2020 care a însemnat mai degrabă o perioadă de adaptare la schimbările dictate de pandemie și în care activitatea Asociației Politeia a urmărit în special rezolvarea unor probleme punctuale urgente, în 2021, pe lângă activitățile deja începute, am demarat și desfășurat o serie de proiecte care vizează în primul rând probleme sistemice:
Proiecte
Proiect: Împreună la școală și în comunitate
Perioadă: 15.01.2021- 20.01.2021
Finanțare: 44.400 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021
În parteneriat cu: Școala Gimnazială nr.1 Ciorogârla, Structura Școala Gimnazială nr.2 Dârvari și Primăria Ciorogârla
„Împreună la școală și în comunitate” este un proiect ce și-a propus facilitarea comunicării dintre comunitatea din Dârvari (comuna Ciorogârla, județul Ilfov) și autoritățile locale, abordând teme ce țin de educație și uitându-ne în același timp la contextul în care se petrece aceasta și modul în care poate fi îmbunătățit.Prin activitățile propuse, am oferit instrumente de împuternicire și stimularea a participării cetățenești, contribuind la cultura democratică locală, dar să și să construim solidaritate si coeziune socială între diferite grupuri ale comunității.
Proiect: Trecutul industrial al Bucureștiului – recuperarea memoriei pierdute: Cartierul Militari
Perioadă: 20.08.2021-15.11.2021
Finanțare: 50000 lei, proiectul a fost co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului București – Oraş deschis 2021.
În parteneriat cu: Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6
Transformările recente și rapide în dezvoltarea orașului București fac invizibilă o parte din istoria recentă a cartierelor sale. Trecutul industrial este demolat sau reconvertit în spații de birouri și spații comerciale, și astfel se șterge o parte din istoria unei generații. Prin proiectul Trecutul industrial al Bucureștiului – recuperarea memoriei pierdute: Cartierul Militari am documentat și popularizat istoria recentă a unor puncte cheie în dezvoltarea cartierului din patrimoniul industrial (platforma Preciziei, Cora Lujerului – fosta Fabrică de lapte, Turbomecanica, APACA, Fabrica de ceramică etc).
Proiect: Intervenție civică prin teatru: Ateliere anti-bullying
Perioadă: în desfășurare
Finanțare: 45923 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021
În parteneriat cu: Școala Generală nr. 1 Ciorogârla, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Inspectoratul Școlar Județean Ilfov, Liceul Tehnologic „Pamfil Șeicaru” Ciorogârla
„Intervenție civică prin teatru – ateliere antibullying” este un proiect prin care ne propunem să contribuim la combaterea fenomenului de bullying în școli, organizând o serie de ateliere de teatru forum.
Vom organiza 4 grupe de elevi, iar la final, vom filma și monta cele 4 piese de teatru rezultate în urma atelierelor și le vom transforma în 4 filmulețe interactive ce dau posibilitatea spectatorului să intervină în desfășurarea acțiunii. Piesele rezultate vor fi reprezentate în oglindă, în regim teatru-forum: cele ale elevilor de la Lazăr la Ciorogârla, iar cele ale grupului din Dârvari și Pamfil Șeicaru la Lazăr – și viceversa.
Atelierele vor fi coordonate și realizate de actrița Mădălina Brândușe și actorul Andrei Șerban, care au mai testat și în alte proiecte metoda teatrului forum pentru combaterea bullyingului. Accentul va fi pus pe dimensiunea etnică și pe cea de gen și vom lucra în oglindă, cu copiii defavorizați de la Dârvari și de la liceul din Ciorogârla, precum și cu elevi cu o situație mai bună, de la colegiul Lazăr. Astfel, dorim să evidențiem faptul că discriminarea în baza etniei sau a genului e prezentă atât în medii defavorizate, cât și în cele privilegiate.
Proiect: CRESSC: Creșterea Rezilienței prin Educație și Servicii pentru Sănătate în Comunitate
Perioadă: în desfășurare
Finanțare: x lei prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
În colaborare cu: Asociația SAMAS și Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală
Mamele și tinerele cu copii mici din comunitățile marginalizate au nevoie de sprijin. Acest proiect a apărut din nevoia de a asigura o șansă reală pentru copii la o viață decentă și la o dezvoltare sănătoasă, prin creșterea accesului la servicii de sănătate și la educație pentru o viață sănătoasă a mamelor.
În ultimii 5 ani, Asociația Politeia a lucrat în comunitatea din satul Dârvari, comuna Ciorogârla, din județul Ilfov, sprijinind de-a lungul timpului peste 100 de copii din zeci de familii defavorizate, rome si non-rome. Scopul nostru este îmbunătățirea educatței pe care o primesc copiii din aceste familii, dar intervenția este una integrată, sprijinul social fiind central.
Experienta ne-a învățat că cel mai mare cost rezultat din problemele socioeconomice cu care se confruntă familiile este suportat de femeile care au în îngrijire copii cu vârstele intre 0-3 ani.
Proiectul are o viziune de spijin integrat pe parcursul a 5 luni pentru 30 de mame si tinere din comunitatea defavorizata din Dârvari.
Fondul pentru Solidaritate Politeia
Înființat în 2020, Fondul de Solidaritate Politeia a fost gândit ca sursă pentru a acoperi cheltuielile mari și cu impact la fel de mare care apar în comunitatea defavorizată din Dârvari, în special pentru asigurarea unor condiții mai bune copiilor, acasă și la școală, atât de necesare procesului de educație.
În 2021, am primit donații în bani în valoare de x lei. Din Fondul de Solidaritate Politeia am reușit:
- să renovăm 2 săli de clasă din Școala Dârvari, unde se desfășoară mare parte din activitățile Asociației și puse la dispoziția personalului Școlii
- să sprijinim x familii din Dârvari pentru a se branșa la rețeaua de curent electric
- să rezolvăm probleme urgente și punctuale ale celor care ne-au cerut sprijinul
Donații în produse
În 2021, am reușit să facem și colecte în produse, cu donatori mai ales persoane fizice din rândul femeilor cu copii, strângând hăinuțe și încălțăminte în stare bună, jucării și alte obiecte, produse de maternitate, lucruri de care e nevoie în mod constant pentru copiii mici ai familiilor de pe strada Piersicilor, din Dârvari.
Donații în produse de la firme și organizații:
Farmacia Bebe Tei: produse de îngrijire pentru femei
Asociația Samas: Cutia Bebelușului pentru 4 dintre mamele care au născut sau urmează să nască în Dârvari: