Educația în lume: prima ediție

Educația în lume: prima ediție

Știrea săptămânii în educație vine din Anglia, acolo unde s-au afișat rezultatele examenelor A Level și pentru prima dată în ultimii 30 de ani rata de promovabilitate a scăzut. Cu toate acestea, diferența nu este una drastică, promovobalitatea scăzând cu doar 0.1%, de la 98.1% la 98%.

Profităm de ocazie pentru a face o scurtă prezentare a sistemului educațional pre-universitar din Anglia.

În Marea Britanie, fiecare dintre cele patru țări – Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord – are propriul sistem educațional. Întrucât sunt câteva diferențe între cele patru sisteme, vom discuta aici doar despre sistemul din Anglia.

Învățământul obligatoriu începe de la vârsta de 5 ani și se încheie la 17 ani (18 începând de anul viitor). Copiii englezi trec, mai întâi, printr-o etapă de inițiere (Foudation Stage) unde accentul se pune pe învățarea prin activități și jocuri. Aceasta durează doi ani, primul fiind opțional, și are rolul de a face tranziția de la învățământul opțional la cel obligatoriu.

Învățământul primar începe la 5 ani și este împărțit în două etape. Prima etapă ocupă primii doi ani, timp în care elevii trebuie să parcugă materia relevantă pentru 10 arii: Engleză, Matematică, Științe, Tehnologia Informației și Comunicațiilor, Tehnologia Designului, Istorie, Goegrafie, Artă și Design, Musică și Educație Fizică. Educația Religioasă este și ea parte din statut, deși nu toate școlile sunt obligate să o includă. La sfârșitul acestei etape, la vârsta de 7 ani, elevii au parte de prima evaluare standardizată, care verifică nivelul la Engleză, Matematică și Științe. Cea de-a doua etapă a învățământului primar durează 4 ani (grupul de vârstă 7-11) și acoperă aceleași arii de interes. La 11 ani are loc o rundă de testare standardizată, la Engleză și Matematică. O serie de alte examene sunt opționale.

Următoarele două etape corespund învățământului gimnazial. Prima etapă durează trei ani, timp în care curricula este extinsă la alte trei arii: Cetățenie, Educație Sexuală și Carieră. Ultimii doi ani preced primul examen important, GSCE (General Certificate of Secondary Education – Certificat General pentru Educația Secundară/Gimnazială). Acest examen reprezintă cea mai populară opțiune, dar există și alte variante, e.g. Examenul Național Vocațional. Revenind la GSCE, elevii dau examene din subiectele pe care le studiază în ultimii doi ani. Aproape toți elevii dau examen la Engleză, Matematică și Științe. Alte opțiuni populare includ Literatura Engleză și o limbă străină.

Sistemul de notare este mai complicat decât cel românesc, dar oferă posibiltăți mai multe de promovare elevilor. Cel mai mare calificativ este A*, urmat de A, B, C … până la G. Cei care pică un examen primesc automat calificativul U. Pentru majoritatea subiectelor există două metode de evaluare: foundațională și superioară. În sistemul de evaluare superior elevii trebuie să obțină un calificativ mai mare de D, altfel primesc calificativul U. În sistemul fundațional trebuie să primească cel puțin G, dar nu pot primi mai mulde de calificativul C. Pentru a promova la nivelul următor sunt necesare cel puțin cinci calificative între A* și C, dintre care două trebuie să fie la Engleză și Matematică. Rezultatele pentru anul acesta sunt așteptate până la sfârșitul lunii august.

Am ajuns, astfel, la ultimii doi ani din învățământul pre-universitar în Anglia. Cea mai populară opțiune este A Level, dar din ce în ce mai mulți elevi aleg să dea Bacalaureatul Internațional. Despre acesta însă, vom vorbi altădată. În primul an din A Levels, majoritatea elevilor aleg să parcurgă patru materii din care vor da un examen (AS) la sfârșitul anului. Acesta este necesar pentru accederea în următorul an, în care cei mai mulți elevi optează să rămână doar cu trei materii. La aceste trei subiecte vor da examenul final, iar pe baza calificativelor obținute își vor putea continua studiile în învățământul universitar.

Anul acesta, 8.2% dintre candidați au obținut calificativul maxim, A*, 26% A* sau A și 52% A* sau B. Anul acesta, elevii s-au orientat către materiile care facilitează accesul la facultățile de top, matematica și fizica fiind cele mai populare subiecte. Rezultatele foarte bune au însemnat o creștere a ratei de admitere în ciclul universitar cu 3% față de anul trecut. Până în momentul de față, 396,990 de studenți au fost acceptați pentru noul al universitar în Marea Britanie.

Un ultim lucru de notat, învățământul obligatoriu este gratuit dacă este la stat, contra-cost la școli private. Doar 6.5% din elevi merg la o școală privată, restul optând pentru una publică gratuită. Un an de studiu la o școală privată costă între 12,000 și 20,000 lire. Dezbaterea despre meritele învățământului privat sunt aprinse și nu există un răspuns clar la întrebarea care dintre cele două sisteme – cel de stat sau cel privat – este mai bun. Cu toate acestea, Oxford și Cambridge par să favorizeze în procesul de selectare a viitorilor studenți elevi care vin din școli private: peste 40% dintre studenții acceptați de Oxford și Cambridge provin de la școli private, conform unui comunicat al Parlamentului Britanic(http://www.parliament.uk/briefing-papers/sn00616.pdf.) .

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.