Sesiunea a doua BAC 2014

Sesiunea a doua BAC 2014

În România, știrea săptămânii este legată de cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat de anul acesta. Conform unui comunicat de pe site-ul Ministerului, „63.323 candidaţi sunt așteptați să participe, de luni, 18 august, lacea de-a doua sesiune (august-septembrie) a examenelor de Bacalaureat. Conform datelor transmise de inspectoratele şcolare judeţene, din totalul celor înscrişi, 42.121 sunt din promoţia 2013-2014, iar alţi 21.202 absolvenţi aparţin promoţiilor anterioare.”

 În anii trecuți, conform Hotnews, sub 25% din cei care s-au înscris la a doua sesiune au luat notă de trecere, iar cei mai mulți dintre aceștia au luat între 6 și 6.49.

 Aceste cifre vin ca o completare la statisticile deja îngrijorătoare care ne-au motivat să începem Politeia. Atragem atenția asupra  faptului că cei care sunțin examenul de Bacalaureat pentru a treia oară trebuie să plătească o taxă. Nu vedem acest lucru ca pe ceva pozitiv, având în vedere că o parte dintre cei care susțin pentru a treia sau a patra oară examenul sunt oameni cu situații materiale dificile iar asta i-ar putea descuraja. De asemenea, nu considerăm că este corect ca o calificare esențială în piața muncii, fără de care nu te poți angaja în majoritatea locurilor, este condiționată de plata unei taxe – ca să ai cu să plătești taxa, trebuie să ai o slujbă; nu poți avea o slujbă, până ce nu ai calificarea. Peste 300.000 de elevi nu au reușit să obțină o medie de trecere la examenul de Bacalaureat în ultimii 3 ani.  Este un eșec al sistemului faptul că sunt atât de mulți oameni care nu reușesc acest lucru. Este necesar și benefic pentru întreaga societate ca acești oameni să fie susținuți, nu pedepsiți și descurajați.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *