Statisticile pot fi înșelătoare

Un infografic realizat de o companie privată contrazice, în aparență, unul dintre argumentele care stau la baza proiectelor noastre.

Infografic Sistemul de Învățământ Preșcolar Primar și Gimnazial în cifre  Back to school 2014: Câți copii se întorc la școală și grădiniță?

Ai putea spune că România are un raport profesor – elev foarte bun, dar nu este deloc așa. Statistica este înșelătoare. Infograficul este bine-venit și foarte bine realizat, dar trebuie grijă mare când interpretăm cifrele acestea.

Când spune că unui cadru didactic îi revin 11 elevi, nu e tocmai corect. Sigur, dacă iei numărul total al profesorilor și numărul total al elevilor, ai 11 elevi la fiecare cadru didactic. Dar, în realitate, fiecare cadru didactic are, în medie (25 de elevi per clasă x cel puțin 4 clase), cel puțin 100 de elevi cărora trebuie să le pună, în fiecare semestru, cel puțin 2 note.

Învățământul românesc este orientat spre educarea în masă, contactul profesor-elev se face în clasă, nu la nivel individual. Munca pe care o depune un profesor nu este orientată spre dezvoltarea individuală a elevului, ci pe evaluarea lui în contextul clasei. Astfel, în realizarea unei statistici de felul acesta, trebuie luată în calcul și structura învățământului unde raportul profesor – elev este determinat de metoda de predare și organizare a planului cadru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *